Het oprichten van een landbouwbedrijf zoals wij dat nu doen gaat verder dan het streven naar zakelijk succes. Het houden van dieren is voor ons ook veel meer dan gewoon werk. Je moet wel echt een dierenliefhebber zijn, want alle dieren vragen dagelijks veel aandacht en verzorging. Naast de kippen hebben we koeien en varkens en in huis hebben we ook nog een paar vrienden met een hoge aaibaarheidsfactor. Het is elke dag weer geweldig om te zien hoe de dieren zich gedragen in de natuur, ten op zichte van ons en elkaar.

 

We stellen onze dieren hier aan u voor:

Witte leghorn

Dit is een echte turbo die én goed buiten kan leven en veel eieren legt. Deze kippen leggen witte eieren. De smaak of inhoud van witte eieren is niet beter of slechter dan bruine eieren.

Er zijn meerdere redenen waarom we voor deze witte kippen hebben gekozen. Witte kippen hebben bijvoorbeeld een assertiever karakter dan bruine kippen. Bij gevaar gaan zijn ze veel alerter en kunnen harder wegrennen dan bruine kippen.

De eerstgenoemde eigenschap is ook echt nodig, want bij deze manier van kippen houden zijn roofvogels de grootste vijand. Bodemrovers zoals vossen en marters maken geen kans omdat de kippen ’s nachts opgesloten zijn en dat is nu juist het tijdstip dat deze dieren jagen. Bij roofvogels is dat anders. Zij zoeken overdag van veraf een makkelijk doel(wit), in dit geval een witte kip. Genetisch gezien zijn witte dieren (in een bruine omgeving) altijd meer op hun hoede dan dieren met een schutkleur. Ze hebben een extra afweermechanisme, waarbij de alerte witte kippen, zodra ze een roofvogel aan zien komen alle kanten op schieten. Daardoor verliest de roofvogel zijn focus op de ene kip. Dus de macht van het getal is belangrijk. En omdat ze vrij rondlopen en weg kunnen kruipen onder bosjes en niet gehinderd worden door gaas, kunnen ze zich beter verbergen.

Witte kippen zijn heel sterk en kunnen veel soorten voer verdragen. Dat voer zetten ze efficient om in eieren. We moeten wel opletten dat ze in de winter niet teveel blijven leggen ten opzichte van hun voeropname. Dan zouden ze te mager worden.

Australorp

Dit is een grote zwarte kip die tot 4 kg kan wegen. Ze zijn robuust, een beetje stoer zelfs met hun mooie rechtopstaande kam en glanzende veren. Ze zijn door hun formaat beter bestand tegen roofdieren. Het zijn vriendelijke, rustige dieren die bovendien meerdere seizoenen achter alkaar eieren leggen. De eieren van deze kippen zijn bruin. Ze leggen in de winter minder dan in de zomer en vertonen daarmee meer natuurlijk gedrag dan de witte leghorn. Dat is ook handig omdat we veel eieren verkopen aan horecabedrijven en in de winter is dat toch wat rustiger. De Australorp is gewoon een sterke eenvoudige kip die graag buiten is.

Ham en Lap

Voordat de aanleg van een voedselbos kan plaatsvinden, moet de grond daarvoor geschikt worden gemaakt. Dat gebeurt juist niet met machines, maar daarvoor lenen wij 2 zeugen Ham en Lap, die een weiland in korte tijd helemaal omwoelen met hun spitse neus. Ham en Lap zijn varkens van het Engelse ras Tamworth. Een hard en sterk ras wat zeer geschikt is om buiten te leven. Deze twee hebben het al geschopt tot de PZC. Als je een abonnement hebt kun je hier het artikel lezen en het filmpje bekijken. 

De koeien

Binnenkort meer informatie over onze koeien

De schapen

Deze 3 Ouessanten zijn de nieuwste leden van De Groenen Kust familie. Ze behoren tot het kleinste schapenras ter wereld dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Je spreekt het uit als oe-es-sant. Een volwassen ram weegt ongeveer 20 kilo en een ooi ongeveer 15 kilo. Ouessantschapen zijn zeer sober, hebben een groot weerstandsvermogen tegen ziekten en stellen geen hoge eisen aan voeding en verzorging. Ook de geboorte van de lammeren verloopt meestal goed en zonder hulp van een mens. Bovendien zijn ze rustig en makkelijk tam te maken. Ze kunnen makkelijk 10 jaar oud worden, maar er zijn er ook die 15 of 16 worden. Daar gaan we voor!

Overige dieren

Omar is onze lieve kruising labrador/Mechelse herder. Hij vergezelt ons maar wat graag tijdens de dagelijkse werkzaamheden tussen de dieren of op het land om ’s avonds lekker op de bank of bij de houtkachel plaats te nemen. Dit bij voorkeur in onze directe omgeving of gezellig met zijn kattenvriend Sky. Ook op de camping hebben we een oude poes Nala en zo af en toe komen er dieren in ons leven waar we korte of langere tijd voor zorgen.